Back to Blog

Coronakrisen kan ge apokalyptiska spökstäder – nu måste politikerna agera snabbt

Image of PropTech Sweden
PropTech Sweden

Regelförändringar som underlättar för investeringar i digital teknik i landets fastigheter kan leda till ökad konkurrenskraft, sundare balans mellan arbete och fritid, stad och landsbygd, skriver expertgruppen hos organisationen Proptech Sweden.

Vi befinner oss mitt i utvecklingen från ett industrisamhälle till ett digitalt samhälle. Samtidigt är det få som innan coronakrisen slog till hade ifrågasatt nyttan i att jobba på kontor. Men så här efter semestern när det är dags att komma tillbaka till jobbet så är det mycket som har förändrats. Att man fysiskt ska infinna sig på ett kontor för att arbeta är inte längre lika självklart.

Många med skrivbordsjobb har upptäckt att det funkar ganska bra att jobba hemifrån, under den tiden som det rekommenderats. Det som först kanske sågs som en tillfällig åtgärd, håller nu på vissa håll på att bli en permanent lösning för de som kan och vill, speciellt bland digitala teknik- och medieföretag.

Så hur ser det ut i samhällen där digitaliseringens jättar redan dominerar landskapet? 

I och runt staden Seattle i amerikanska delstaten Washington har flera av världens största teknikföretag sitt högkvarter, till exempel Microsoft, Amazon och Zillow. Nyhetssajten Geekwire beskriver kontorskvarteren inne i Seattle idag som en surrealistisk scen - en slags apokalyptisk spökstad i sviterna av coronakrisens nedslängda kontor. I staden där den världsberömda café-kedjan Starbucks lanserades, är många restauranger och caféer nu helt enkelt igenbommade. 

”Det är inte lätt att hitta en kopp kaffe i det vanligtvis koffein-dränkta Seattle i dag,” skriver Geekwire. 

I samma andemening ifrågasatte den brittiska tidningen The Spectator nyligen Londons framtid som internationellt finansiellt centrum efter rapporter om att City, West End och Canary Wharf legat helt öde, trots att de i närtid borde ha återgått till någon typ av normalitet. Häri ligger kanske själva kärnan - Covid-19 pandemin har enbart påskyndat en pågående omstrukturering av samhället mot ett nytt normaltillstånd, inte skapat det. 

Om detta vittnar inte minst Zillows VD Rich Barton i samband med bolagets senaste delårsrapport när han talar om att det sker en ”tektonisk” förskjutning av hur vi nyttjar fastigheter i och med att digital teknik gör det möjligt för allt fler att slippa pendla och därmed öka sin livskvalitet.

Dra nytta av hemmajobbartrenden

Barton menar att: ”Nya vanor och normer bildas snabbt just nu. I många fall har vi, liksom med att arbeta hemifrån, hittat bättre, effektivare och sundare sätt att leva och arbeta,” säger Rich Barton i samband med presentationen av bolagets kvartalsrapport. ”Vi tänker inte bara gå tillbaka till hur saker och ting var. Detta är en tektonisk förskjutning som vi förväntar oss att spela ut i kommande år. ”

Rich Barton spår att miljontals människor nu, samtidigt som företagen ser över sina kontorsbehov, överväger att bygga ut, bygga om, närma sig familjen, flytta längre från kontoret och göra andra hem-relaterade förändringar.

I Sverige, där vi ligger i framkanten av teknikutveckling, bredbandsuppkopplingar med fiber och planer på storskalig utrullning av 5G-mobilnätverk, har vi en klar möjlighet att dra nytta av denna trend och förändra våra liv till det bättre och samtidigt göra klimatmässigt smarta investeringar.

Vi kan genom effektiv användning av teknik i hemmen och på kontoren se till att folk kan bo där de vill och fortfarande kunna jobba med det som de är intresserade av och samtidigt bespara miljön stora utsläpp som skapas av att pendla fram och tillbaka till kontor, när det inte behövs.

Det gäller dock att politikerna är snabba med att skapa förutsättningar för att vi ska kunna nyttja den smarta teknik som redan finns i våra existerande hem och kontorslokaler för att möjliggöra en ökad grad av hemarbete med bibehållen eller bättre arbetsmiljö samtidigt som vi förbättrar resursutnyttjandet.

En av branschens stora frågor just nu: Vad ska då hända med de kontorsytor som inte längre efterfrågas?

Fastighetsteknologi, även känd som Proptech, kan ge innovativa svar och lösa utmaningar och förändringar i kontorslandskapet också. Precis som FinTech växte ut från den ekonomiska nedgången 2007-08, ger coronaepedemin svenska proptechföretag en möjlighet att visa hur de kan hjälpa till, så att stadskärnorna inte blir några ”apokalyptiska spökstäder” framöver.

Vår regering står inför ett vägval när det gäller hur ekonomin ska återstartas och hur regelverk kan förändras att främja och möjliggöra en energieffektiviserande anpassning av byggnader, både kontor och bostäder, i takt med digitaliseringen.

 

Vi efterlyser att regering, myndigheter, kommuner och näringslivet i närtid inleder ett produktivt samtal kring hur vi i Sverige kan bli bäst i världen på att skapa förutsättningar för distansarbete från hemmet eller annan arbetslokal och samtidigt mer flexibla kontors- och boendelösningar inom det befintliga fastighetsbeståndet.

Vi stöder därmed Fastighetsägarnas krav på att se över allt från PBL till städernas detaljplaner för att tänka in flexibilitet i planeringen redan från början. Vi håller med om att utgångspunkten måste vara att en fastighet kan förändras över tid. En lokal kan bli ett kontor, ett kontor kan bli en bostad, ett parkeringshus ett leveranscentral för att hantera paketleveranser från e-handeln.

Därtill, de 650 miljoner kronor som regeringen avsatt 2020–2022 på ett nytt stödsystem för utbyggnad av elektroniska kommunikationer i form av bredband är välkomna, men det räcker inte. Mer systemiska åtgärder krävs också, såväl som en ökad grad av samverkan och samarbete mellan det offentliga och det privata i syfte att kontinuerligt hitta innovativa lösningar där nyttjandet av digital teknik skapar ökad samhällsnytta.  

Regeringen bör även avsätta ytterligare resurser och öka ambitionerna i bredbandsstrategin, så att 100 procent av Sveriges befolkning senast år 2025 ska ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s i hemmet och inte bara på arbetsplatsen. Tillgång till snabbt bredband är en förutsättning för att hela Sverige ska kunna utvecklas och växa.

Joakim Båge, Bostadsexpert och frilansjournalist

Mariell Juhlin, vd på Policy Impact AB

Petter Lindfors, grundare av The Labyrinth och stadsutvecklingsexpert 

Roger Tofft, vd på PropTech Sweden

Karin Witalis, vd på Witalis Real Estate Consulting AB


Finalisterna till BA Tech Awards 2023 är klara...

Image of PropTech Sweden
PropTech Sweden

Fantastiska nyheter – Finalisterna till BA Tech Awards 2023 är klara och spänningen är på topp! 🎉🏆

Read more

På spaning efter framtidens bygg- och fastighetsbransch – PropTech Sweden

Image of PropTech Sweden
PropTech Sweden
Read more